Hendi centar Koloseum smo prepoznali kao jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvene tokove, kroz film, muziku, umetnost...

15. april 2014.

Intervju sa Ljiljanom Jevremović iz Delta Fonadcije

Delta Fondacija je ove godine podržala BOSIFEST 2014. Sa Ljiljanom Jevremović iz Delta fondacije smo razgovarali o misiji ove Fonadcije, o najvažnijim projektima i zašto su se odlučili da podrže Hendi centar Koloseum koji je osnovao Bosifest.

Delta fondacija je osnovana 2007. godine. Možete li nam nešto više reći o cilju i misiji Delta fondacije?

Delta fondacija osnovana je sa ciljem kompanije Delta Holding da, u okviru svojih snaga, integrisano i strateški, što efikasnije i temeljnije doprinese razvoju i unapređenju društva u celini. Misija Fondacije je trajno rešavanje problema zajednice iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture. Od osnivanja inicira i realizuje projekte koji su namenjeni deci bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom (OSI), studentima, obrazovnim i kulturnim institucijama. 

U okviru Delta fondacije i njenih aktivnosti posebnu pažnju izdvajate podršci osobama sa invaliditetom. Koje akcije biste izdvojili i koji su dalji planovi kada je reč o podršci osobama sa invaliditetom?

Pružanjem podrške institucijama u sistemu socijalne zaštite, vladinom i nevladinom sektoru, Fondacija doprinosi inkluziji OSI u društvene i radne tokove i podizanju svesti građana o njihovim mogućnostima. Kao najznačajni projekat izdvojili bismo izgradnju prve zadužbine Delta Holdinga, Centra za dnevni boravak i smeštaj osoba sa invaliditetom „Sunce“ na Bežanijskoj kosi, koji smo poklonili Beogradu 2012. godine. U 2014. godini planirana je izgradnja druge zadužbine Delta Holdinga u Kragujevcu, Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Projekat realizujemo u saradnji sa Paraolimpijskim klubom „Junior“ i gradom Kragujevcem.

 

Takođe bismo izdvojili još neke od projekata:

·         Donacija kombi vozila ŠOSO „Anton Skala“ , Univerzitetskom centru za studente sa hendikepom i sanitetskog vozila za dom u Kulini

·         Radna inkluzija i zapošljavanje OSI

·         Rekonstrukcija dnevnog boravka „Mesto susreta“, nagrađena Virtus nagradom

·         Pomozimo srcem (opremanje dnevnih boravaka za OSI u Srbiji)

·         Uvek ima mesta za dobre stvari i dobre ljude (pomoć školama za osnovno i srednje obrazovanje osoba sa invaliditetom)

·         Podrška udruženju slepih „Homer“ (adaptacija filmova za osobe oštećenog vida)

·         Podrška Paraolimpijskoj akademiji „Junior“ (sportska donacija)

·         Organizovanje edukativnih radionica o asistivnim tehnologijama (edukacija Danijel Kiš o eholokaciji za osobe oštećenog vida, Soundbeam, edukativne brošure o autizmu)

Zašto ste se odlučili da podržite Hendi Centar Koloseum koji organizuje fillmski festival BOSIFEST?

Saradnja sa Hendi centrom „Koloseum“ pokrenuta je 2010. godine, kada je Delta Fondacija podržala prvi Beogradski filmski festivala osoba sa invaliditetom. Prepoznali smo ga kao jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvene tokove, kroz film, muziku, umetnost... Kako je BOSIFEST filmski festival jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi želili smo da zajedno sa organizatorom pružimo punu podršku OSI i budemo zemlja koja omogućava njihovu integraciju u sve društvene tokove.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva kada govorimo o položaju osoba sa invaliditetom, sa kojim problemima i predrasudama se susreću?

Osobe sa invaliditetom u Srbiji uglavnom žive na margini društva. Zbog neravnopravnosti, ne mogu da ostvare sve svoje kapacitet. Zato smo veliki deo naših humanitarnih aktivnosti usmerili na adaptaciju dnevnih boravaka, donaciju kombi vozila sa rampom, radili na pristupačnosti poslovne zgrade Delta Holdinga i maloprodajnih objekata, odnosno na prepoznavanje i priznavanje njihovih mogućnosti.

Jedan od problema sa kojima se susreću OSI je i zapošljavanje. Sa ciljem da im se pruži mogućnost aktivnog uključivanja u radne i društvene tokove, Delta Fondacija je u kompaniji Delta pokrenula projekat radne inkluzije i zapošljavanja OSI. U Kompaniji trenutno, na različitim pozicijama, radi 53 osobe sa invaliditetom.

                           


 

Aktuelnosti

Saopštenje i odluke žirija

10. jun 2014.

Bili smo počastvovani i ljudski i profesionalno - imenovanjem u ovaj Žiri i mogućnošću uvida u jedan izvanredan festivalski program, jer - od 16 filmova u konkurenciji za nagrade više od polovine zaslužuje vrlo dobre, čak i izvanredne ocene! Žiriju ovakvog Festivala se neizostavno nameće dilema: da li u prvi plan izbaciti filmove posvećene najtežim invaliditetima, gorkim životnim pričama ili - najkvalitetnijim filmovima. Shodno upravo hrabrom ljudskom stavu invalida da ne vole i ne poštuju sažaljenja - opredelili smo se za drugu opciju: kvalitet filmova. A program je, rekosmo, obilovao filmovima visokih filmskih, umetničkih kvaliteta, ne samo tematskih. I, ono najlepše i najvažnije, uz te kvalitete svi filmovi odišu velikim optimizmom,  likova, aktera, autora. Bravo! Ovaj izbor filmova u selekciji  je sjajno izbegao i jednu često primetnu zamku na festivalima dokumentarnih filmova: mešanje običnih televizijskih ili video zapisa sa umetničkim docu filmom! U ovom programu - preko 90% filmova su upravo art docu filmovi, po neki i izuzetno zanimljivim detaljima  i doigrani.

Dodelom nagrada završen peti BOSIFEST

05. jun 2014.

Danski film "Priče sa Balkona" autorke Helle Windelov-Lidzelius, ovogodišnji je dobitnik  GRAND PRIX BOSIFEST 2014 koji je održan od 2. do 4. juna u Domu omladine Beograda. "Priče sa Balkona" je priča iz oronulog i starog naselja Havane o slepom čoveku  koji vodi život sa svog balkona. I ako ne može da vidi okolinu on je oseća svojim telom i čulima.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio Bosifest

02. jun 2014.

U Domu omladine Beograda u ponedeljak 2. juna  otvoren je peti Bosifest u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Bosifest je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

- Veliko je zadovoljstvo privilegija i čast biti sa vama večeras na otvaranju jednog ovakvog festivala.  Festival na kojem su autori filmova osobe sa invaliditetom ili filmovi govore o osobama sa invaliditetom omogućava da se susretnemo sa njihovim problemima, talentom, hrabrošću i da im iskažemo poštovanje. Profesor Emir Kusturica  rekao da je film veći od života a meni se čini da je ovaj festival veći od filma - rekao je Ivan Tasovac, obraćajući se prisutnima.

Peti Bosifest počinje u ponedeljak u Domu omladine Beograda

31. maj 2014.

Peti Bosifest u organizaciji Hendi centra Koloseum počinje u ponedeljak 2. juna  i traje do srede 4. juna u Domu omladine Beograda. Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak 2. juna u 18 časova u sali "Amerikana" u Domu omladine Beograda.  Na BOSIFEST- u biće prikazani filmovi koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori same osobe sa invaliditetom. BOSIFEST 2014 se održava pod sloganom "Moć vizuelne komunikacije". Selektorka festivala je rediteljka Jelena Gavrilović, a članovi žirija su: Lena Bogdanović, Sandra Perović i Miloš Paramentić. Na Festivalu se očekuju gsoti iz Nemačke Levin Peter reditelj filma "Sonor", iz Izraela Dan Wasserman reditelj filma "Do you belive in love", Danske Helle Windelov -Lidzelius rediteljka filma "Balcony Tales", kao i gosti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ovo će biti peta godina kako predstavljamo širok izbor filmova kako u takmičarskom tako i u revijalnom delu. Selektorka Jelena Gavrilović, od čak 108 pristiglih filmova iz celog sveta Nemačke, Indije, Španije, Italije, Venecuele, Kanade, Australije,Irana, Holandije, Francuske,Engleske, Amerike, Finske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Srbije, odabrala je 26 od kojih će 16 biti prikazano u takmičasrkom i 10 u revijalnom delu. Na svečanoj dodeli nagrada žiri u sastavu Lena Bogdanović, Sandra Perović i Miloš Paramentić imaće težak zadatak da dodeli Grand Prix festivala za najbolji film, nagrade za najbolju režiju i scenario.

Saradnja sa Bosifetom je prirodna

28. maj 2014.

Želim da Vam čestitam na entuzijazmu i energiji koji ste uložili kako bi se peti internacionalni festival za osobe sa invaliditetom održao u toku nezavidne ekonomske situacije. Činjenica da je ove godine na BOSIFEST stigao rekordan broj filmova, to jest, više od 100 filmova iz svih krajeva sveta, govori o njegovoj važnosti i dosadašnjem uspehu. Program i satnica filmova je veoma interesantna kako za osobe sa invaliditetom tako i za sve ljubitelje dobrog filma. Upravo iz tog razloga, rado ću posetiti Dom omladine od 2. do 4. juna, kaže u razgovoru za naš sajt Mirjana Radulović, menadžer za odnose sa javnošću, Grand Casina Beograd.

Koliko su vaši objekti prilagođeni osobama sa invaliditetom?

Grand kazino Beograd je najveći zabavni centar u Srbiji koji se nalazi na Dunavskoj promenadi. Prostire se na površini od 9.500 m², a deo namenjen gostima zauzima 5.000 m². Svaki deo kazina je dostupan osobama sa invaliditetom. Panorama lift im omogućava prelazak sa prizemlja na prvi sprat kazina. Tri restorana, deo za žive igre i slot mašine potpuno su prohodni i ispunjavaju sve standarde kako bi osobe sa invaliditetom mogle da dođu do željenog mesta za zabavu.

Bosifest dragocen doprinos svesti građana o mogućnostima pojedinaca

27. maj 2014.

Intervju sa Aleksandrom Pešićem, SonikFit Beograd

Ovakav događaj kao što je Bosifest gde su ispoljeni nesvakidašnji ljudski potencijali i stvaralačka energija daje dragocen doprinos svesti građana o mogućnostima pojedinaca. Ujedno je i izuzetna prilika da se naprave veliki koraci ka međusobnom razumevanju i shvati da imamo mnogo toga pružiti jedni drugima. Bosifest, osim što već petu godinu obogaćuje kulturnu scenu i van granica naše zemlje, stalno iznova dokazuje da nam je svima zajedničko, a trebalo bi biti i najvažnije, imamo li volje da istrajemo u savlađivanju prepreka koje život postavlja, kaže u razgovoru za naš sajt  Aleksandar Pešić, iz SonikFit Beograd

U svojoj ponudi imate sve tipove slušnih aparata koje su najčće nedoumice prilikom kupovine slušnih aparata?

Najveća dilema nasih klijenata, posebno onih koji se prvi put susreću sa slušnim aparatima, je za koji se model odlučiti, pitaju se da li će čuti telefon, televizor, da li će moći da čuju i razumeju govor kada se nalaze u bučnom okruženju, jer su sve ovo teškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom životu i zbog kojih su se i odlučili za kupovinu slušnog aparata. Nemački Audio Service primenom najsavremenijih tehnologija i posvećenošću potrebama osoba sa oštećenjem sluha više od 35 godina slušnim aparatima omogućuje i značajno unapređuje njihov društveni život. Uz pomoć kvalitetnih i stručno podešenih slušnih aparata može se ostvariti kvalitetna komunikacija i razumevanje. Od nedavno Sonikfit, kao eksluzivni zastupnik, omogućio je da svi tipovi Audio Service aparata budu pristupačni i našim građanima.

Završena selekcija filmova za peti BOSIFEST

19. maj 2014.

Selekcija ovogodišnjeg Bosifesta koji će biti održan od 2. do 4. juna u Domu omladine u Beogradu je završena a satnicu program možete videti ovde kao i katalog. Podsećamo da je ove godine stigao rekordan broj filmova iz svih krajeva sveta.
O najboljem filmu odlučivaće žiri u sastavu: Miloš Paramentić, dugogodišnji direktor FEST-a, Sandra Perović, novinarka RTS-a i Lena Bogdanović, glumica.

 

BOSIFEST na Klinici za neurologiju

12. maj 2014.

U saradnji sa  Hendi Centrom Koloseum  ove godine po prvi put će na Klinici za neurologiju, a kao najava  BOSIFEST-a, biti održana projekcija odabranih dokumentarnih filmova za pacijente, zaposlene, studente i medije. Ideja nam je da periodično organizujemo tematske radionice sa projekcijom filmova. To bi činilo još jednu formu rada u  susret potrebama korisnika usluga Klinike za neurologiju radi razumevanja potreba i integrisanja osoba sa invaliditetom u sve društvene aktivnosti.  Sve informacije o Klinici mogu se naći na sajtu http://neurologija.bg.ac.rs/. Naš logo je stilizovan prikaz mozga, a moto MI BRINEMO, kaže za naš sajt Milijana Matijević iz Klinike.

BOSIFEST širi sjajnu energiju

01. maj 2014.

Intervju sa Jelenom Đaković, Hotel Square Nine

Šta je ono što svaki gost može da očekuje u vašem hotelu?

Naš cilj u hotelu Square Nine jeste da svim gostima pružimo jedinstveno iskustvo, prilagođeno posebno njihovim željama i potrebama. Želja nam je da sam boravak u hotelu Square Nine svaki put bude doživljaj za pamćenje. Samim tim, ono što mogu da očekuju je najviši nivo usluge i potpunu posvećenost njima.

 

Stvaralaštvo i umetnost ne poznaju granice, a to nam Bosifest festival već petu godinu za redom dokazuje

30. april 2014.

Intervju sa Milicom Oprešnik, Hotek Holiday Inn

Koji su kapaciteti hotela Holiday Inn i šta je ono što gosti mogu očekuju u Vašem hotelu?

Hotel Holiday Inn Beograd je hotel sa četiri zvezdice i deo je svetske grupacije InterContinental Hotels Group. Nalazi se u srcu poslovne zone Novog Beograda, na 10 km udaljenosti od aerodroma Nikola Tesla i 4 km od centra grada. Pored 7 konferencijskih sala, direktna povezanost sa multifunkcionalnom halom Belexpocentar, veličine 2500m2 nudi mogućnost organizacije najrazličitijih vrsta događaja, od kongresa, sajmova i korporativnih dešavanja do modnih revija, koncerata i svadbenih veselja. Kvalitet proizvoda, visok nivo usluge i stručnost personala hotela pokazuju i ocene naših gostiju, kroz nagradu „Nosilac baklje“ (Torchbearer Award) za područje Evrope, koju dodeljuje „InterContinental Hotels Group“ (IHG). Treću godinu u kontinuitetu, i po četvrti put Holiday Inn Beograd je osvojio ovu prestižnu nagradu i time krunisao šestogodišnjicu rada. U skladu sa filozofijom Go green with Holiday Inn, brinemo o ekološkoj svesti, zaštiti i očuvanju životne sredine. Sa željom da gostima uvek pružimo više i ovog proleća smo pripremili nešto novo. Reč je o Play Corneru, savremenoj stanici za prepuštanje svetu najnovijih igrica i Tablet Buzz Baru, u kojem je gostima na raspolaganju besplatno korišćenje tablet uređaja najnovije generacije. Time gosti mogu da na kvalitetan i zabavan način ispune svoje slobodno vreme i da se osećaju kao kod kuće.

BOSIFEST pokazuje da smo svi isti i da volimo da uživamo u istim stvarima

23. april 2014.

Intervju sa Majom Đinović - Joksimović, Hotel Zira Beograd

"Zira Hotel Beograd" je relativno nov hotel otvoren 2008. godine u srcu starog Beograda, sagrađen je na raskrsnici dve  važne gradske ulice, Ruzveltove  i Cvijićeve. U svetu hotelijerstva ovo je već dovoljno dug staž kojim može da se potvrdi kvalitet. U prilog tome govori i činjenica od ostvarenih 150.000 rezervacija, a uskoro se očekuje i dvesta hiljaditi gost. "Zira Hotel" svojim gostima nudi sobe, vrhunskog dizajna i kvaliteta od kojih su četiri  u potpunosti prilagođene osobama sa invaliditetom. A da se u ovom hotelu ništa ne propušta slučaju govori u prilog činjenica da je dizajn za ovaj hotel radio poznat svetski dizajner Karim Rašid.  Hotel Zira kao i prošle  i ove godine ugostiće učesnike Bosifest-a. Gosti našeg festivala su posebno dragi gosti hotela Zire jer se tokom trajanja festivala cela atmosfera i vedrina sa Bosifesta prenese i na ostale goste Zire.  O tome koliko je  ovaj hotel prilagođen osobama sa invaliditetom i festivalu, razgovarali smo sa Majom Đinović - Joksimović.


 

Hendi centar Koloseum smo prepoznali kao jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvene tokove, kroz film, muziku, umetnost...

15. april 2014.

Intervju sa Ljiljanom Jevremović iz Delta Fonadcije

Delta Fondacija je ove godine podržala BOSIFEST 2014. Sa Ljiljanom Jevremović iz Delta fondacije smo razgovarali o misiji ove Fonadcije, o najvažnijim projektima i zašto su se odlučili da podrže Hendi centar Koloseum koji je osnovao Bosifest.

Delta fondacija je osnovana 2007. godine. Možete li nam nešto više reći o cilju i misiji Delta fondacije?

Delta fondacija osnovana je sa ciljem kompanije Delta Holding da, u okviru svojih snaga, integrisano i strateški, što efikasnije i temeljnije doprinese razvoju i unapređenju društva u celini. Misija Fondacije je trajno rešavanje problema zajednice iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture. Od osnivanja inicira i realizuje projekte koji su namenjeni deci bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom (OSI), studentima, obrazovnim i kulturnim institucijama. 

U okviru Delta fondacije i njenih aktivnosti posebnu pažnju izdvajate podršci osobama sa invaliditetom. Koje akcije biste izdvojili i koji su dalji planovi kada je reč o podršci osobama sa invaliditetom?

Pružanjem podrške institucijama u sistemu socijalne zaštite, vladinom i nevladinom sektoru, Fondacija doprinosi inkluziji OSI u društvene i radne tokove i podizanju svesti građana o njihovim mogućnostima. Kao najznačajni projekat izdvojili bismo izgradnju prve zadužbine Delta Holdinga, Centra za dnevni boravak i smeštaj osoba sa invaliditetom „Sunce“ na Bežanijskoj kosi, koji smo poklonili Beogradu 2012. godine. U 2014. godini planirana je izgradnja druge zadužbine Delta Holdinga u Kragujevcu, Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Projekat realizujemo u saradnji sa Paraolimpijskim klubom „Junior“ i gradom Kragujevcem.

 

Najbitniji kriterijum mi je human pristup temi ili junaku, bez patetike i lažnog divljenja

11. april 2014.

Intervju sa ovogodišnjom selektorkom BOSIFEST -a Jelenom Gavrilović

Ove godine na BOSIFEST je stigao rekordan broj filmova, više od 100 filmova iz svih krajeva sveta. Pred ovogodišnjom selektorkom rediteljkom Jelenom Gavrilović je nimalo lak zadatak. O tome kako je biti sa druge strane, koji kriterijumi su presudni u odabiru filmova, o značaju Bosifesta kako za same osobe sa invaliditetom tako i za sve ljubitelje dobrog filma, razgovarali smo sa mladom rediteljkom za naš sajt.

Kao reditelj najčešće ste u situaciji da ste ocenjivani, kako izgleda biti sa druge strane?

Velika je odgovornost, ali mi je jako zanimljivo. Trudim se da budem stroga i da finalna selekcija bude nešto iza čega mogu da stojim.

I ove godine pristiglo je mnogo filmova iz svih krajeva sveta, predstoji veliki posao ali na osnovu do sada odgledanih filmova šta možemo da očekujemo na petom Bosifestu?

Ono što je možda zajedničko svim filmovima koje sam do sada odabrala je da su glavni junaci užasno zanimljive ličnosti. Sve filmove sam gledala iz pozicije publike i zato sam nastojala da biram uzbudljive filmove koji drže pažnju ili svojom emocijom ili pitanjima koja postavljaju gledaocu. Bitno mi je da to budu filmovi koji nas ne ostavljaju ravnodušnim.

Arhiva ...